Alarm sistemleri kablolu veya kablosuz türleri olan olağan dışı durumlarda (yangın, hırsızlık, sağlık, haneye/işyerine saldırı) devreye giren ve alarmları vasıtasıyla yardım talebinde bulunabilen elektronik güvenlik teknolojileridir. Alarmlar yüksek ses çıkaran ve bir sorun olduğunu bildiren modelleri olduğu gibi buna ek olarak görüntü kaydeden ve yetkili kurumlara (polis, hastane, itfaiye vb.) çağrıda bulunan modeller de mevcuttur. Günümüzde birçok işyerinde aktif olarak kullanılmakta ve ev için de özel olan tasarlanan güvenlik sistemleri yaygınlaşmaktadır. Olası bir kötü durumda kişilerin olaya tepki vermesini sağlayan, gerekli durumlarda en kısa sürede yardımın hadisenin meydana geldiği yere gelmesi için çağrıda bulunan hatta bazı durumlarda delil niteliği taşıyan kayıtları saklayan bu sistemler kurulduktan sonra bir güvence oluşturur.
Alarm sistemleri adından da anlaşılacağı üzere tek bir birimden meydana gelmemektedir. Marka ve modele göre değişiklik göstermekle beraber alarm sistemleri genellikle 4 bölümden oluşan bir bütündür;
Alıcı: Üzerlerinde bulunan sensörler vasıtasıyla tehlike durumunu algılayan ve devreye sinyal yollayan parçalardır. Yolladıkları sinyal ile radyo dalgası ya da ışık yayarlar ve bazı durumlarda yardım çağrılarının aktifleşmesini sağlarlar. Sensörler çeşitlerine göre cam kırılmalarını, ortamda bulunan gaz ve dumanı, su kaçağını ve hareketi algılayabilmektedir.
Alarm Panelleri: Panel bütün alarm sisteminin birleştiği birimdir. Burada diğer çevre birimlerinin kabloları birleşir ve hangi birimlerin aktif olduğu ve kaç sayıda oldukları gösterilir. Alarm panelleri birçok porta sahiptir ve ihtiyaç duyulan bağlantılar burada bulunarak kullanılabilir. Ayrıca bu panellerde batarya da bulunur ve elektrik kesintisinde alarmların aktif kalmasını sağlamak adına devreye girerler.
Uyarıcılar: Alarm panelinden gelen sinyal ile birlikte tehlikeyi ev ya da işyeri sahibine bildirmek için şiddetli ışık ve ses verirler. Günümüzde uyarıcılar mobil uygulamalar vasıtasıyla cep telefonlarına bildirimler de göndermektedir.
Sistem Kontrol Birimi: Kontrol birimi cihazdan bağımsız olarak alarm sistemlerinin fonksiyonlarının kontrol edildiği birimdir. Eskiden bu birimler duvarlara monte edilen ekranlar ve tuş takımlarından oluşmaktaydı. Günümüzde ise uzaktan kontrol edilebilen dokunmatik ekranların yanı sıra akıllı telefonlar bile sistem kontrol biriminin görevlerini yerine getirebilmektedir.
Ev için güvenlik sistemleri konutlarda güvenlik ve kontrolü sağlamak adına kurulumu yapılan elektronik sistemelerdir. Ev için kurulan güvenlik sistemleri genellikle güvenlik kameraları da içermektedir. Ev halkının, evde kimsenin bulunmadığı ya da bakıcıları ile birlikte çocuklarının olduğu durumlarda evi izlemesine ve ortamdaki sesleri dinlemesini sağlamaktadırlar. Bunun yanı sıra hırsızlık gibi tehlikelere karşı da önlem oluşturmakta ve kayıt altın aldığı ses ve görüntü dosyaları da delil olarak kullanılabilmektedir.
Ev güvenlik sistemlerinin bir diğer özelliği modüler yapıda olmalarıdır. Kullanıcıların ihtiyaçlarına göre tercih edecekleri birimleri konfigre etme imkanları bulunmaktadır. Evlerde kullanılan güvenlik sistemleri genellikle kamera sistemleridir. Kameraların ise kullanım yaygınlıklarına göre türleri şu şekildedir:
Dome
Bullet
Kızılötesi
IP
Wi-Fi
PTZ
Box
Kamera güvenlik sisteminde bu türlerden biri ile birlikte bir dijital kayıt cihazı da yer alır. Burada kameranın işlediği görüntüler depolanır ve bir sürücüye aktarılır. Günümüzde bu verilerin doğrudan bulut tabanlı olarak doğrudan yedeklendiği sistemler de mevcuttur.
Tabloda da görüldüğü üzere güvenlik sistemlerinin fiyatlarının aralıkları çok geniştir. Bunun sebebi bu ürünlerin kişilerin ihtiyaç seviyelerine göre üretilmelidir. İçeriğinde bulunan birimlerin sayıları ve işlevleri buna göre değişiklik göstermektedir. Sonuçta çok büyük bir iş merkezi ile küçük bir evin güvenlik sistemi ihtiyacı aynı olmayacaktır.
Mobil evler son yıllarda insanların yoğun ilgi duyduğu konseptlerdir. Pandemi ile birlikte birçok kişi kalabalık tatil bölgelerinde konaklamak yerine karavan ve minivan gibi araçlar ile ya da araçlarının arkalarına bağladıkları mobil evler vasıtasıyla ulaşımlarını ve konaklamalarını sağlamaktadırlar. Bu araçlar belirli bir bölgede durmadıkları ve sürekli hareket halinde oldukları için çevre koşullarının sürekli değişmesi söz konusu olmaktadır. Buna çevrenin güvenliği ve tehlike durumu da dahil olmaktadır. Bunun yanı sıra direkt olarak mobil evlerin çalınması ya da zarar görmesi de karşılaşılan olaylardır. Bu sebeple mobil evler güvenlik sistemlerine ihtiyaç duyar.
Mobil evler için tasarlanan güvenlik sistemleri değişikliklere uygun olan sistemlerdir. Kullanılacak mobil evin boyutları, materyalleri ve gereksinimlerine göre birçok farklı koşula uyum sağlayabilmeleri için tasarlanırlar. Birçok sistem içerisinde kamera ve ses kayıt cihazı bulundurur. Kameralar mobil evin yalnızca dışını gösterecek şekilde yerleştirilebileceği gibi burada bir sınırlama yoktur ve hem iç hem de dış mekân çekimi ve ses kaydı yapabilecek şekilde birden fazla kameranın sisteme entegre edilmesi mümkündür. Güvenlik sistemlerinin olmazsa olmazlarından biri olan gece görüş özelliği de mobil evler için özel tasarlanan güvenlik sistemlerinde yer almalıdır. Özellikle kamp ve gezi turlarında kişilerin uyudukları sıralarda hırsızlık, yangın ve doğal afet gibi durumlarla karşılaşılmaktadır. Uyarı sistemi olmadığında uyanmayan kişilerin tehlikeye karşı önlem alması da mümkün olmamaktadır. Diğer bir netice ise hırsızlığın sabah uyanıldığında fark edilmesi ve artık yapacak bir tedbir kalmamış olmasıdır. Kamp alanlarında ve otel bölgelerinde sıklıkla karşılaşılan hırsızlık vakalarına karşı mobil ev güvenlik sistemleri bu nedenle önemlidir ve hırsızlık gibi durumlarda polise ihbarda bulunurken elinizde bir delil olmasına sağlayarak suçluların tespitini kolaylaştırır.
Apartman kapıları için geliştirilen güvenlik sistemleri geleneksel zillerin yerlerini alan güncel teknolojilerdir. Birçok apartmanın kapısında halihazırda ses iletimi yapan megafonlar yer almaktadır ve bu şekilde zile basan kişinin kim olduğunu anlama imkânı elde edilir. Yeni geliştirilen modeller ile ise sesin apartman kapısından dairedeki kontrol cihazına iletiminin yanı sıra görün aktarımı da yer almaktadır. Esasında sadece kontrol amaçlı olmayan bu sistemlerde giriş doğrulama özellikleri yer almaktadır. Apartmana giriş yapacak kişinin kimliğinin doğrulması adına parola ya da farklı bir doğrulama metodu kullanılabilir. Yaygınlıkla karşılaşılan doğrulama metotlarına göre sistemler şu şekildedir:
Kartlı Giriş Alarm Sistemleri
Kameralı Alarm Sistemleri
Parmak İzi Gerektiren Alarm Sistemleri
Ankastre Alarm Sistemleri
Kameralı ve ankastre alarm sistemlerinde giriş izni dairedeki kişinin kontrol paneli üzerinden vereceği onay üzerine gerçekleştirilebilmektedir. Kontrol panelleri eski modellerde tuşlu olmakla birlikte dokunmatik ekran üzerinden de bu komut verilebilir. Modellere göre değişiklik mevcut olmasına rağmen bir apartman güvelik sisteminin bileşenleri de şu şekilde sıralanabilir:
Kapı kilit göbeği
Anahtar
Dış kart okuyucu
Programlama kumandası
Trafo
Kamera
Kontrol paneli
Devre kutusu
Viyana’da birçok farklı marka güvenlik sistemleri için ürünler piyasaya sürmektedir. Avusturya çevresinde güvenlik sistemleri üzerine hizmet sağlayan firmalar da çok sayıda mevcuttur. Güvenlik endişesinin arttığı günümüzde ise birçok kişi bir güvenlik hizmeti ve kurulumu için araştırma yapmaktadır. Karşılarına yerli üreticilerin Ürenlerinin yanı sıra ithal ürünler de çıkmaktadır ve bu ithal ürünlerin birçoğu Çin menşeilidir. Satın alım ise çoğunlukla internet üzerinden (Amazon, E-Bay) gerçekleştirilmektedir. Viyana çevresinde güvenlik için bir cihaz ya da hizmet alacak kişilere önerilerimiz ihtiyaçlarını iyi belirlemeleri ve araştırmalarını buna göre yapmaları olacaktır. Bununla birlikte marka seçimi de önemlidir. Bir ürünün çok pahalı olması onu kaliteli yapmadığı gibi ucuz bir ürün de fonksiyonunu yerine getirmeyebilir. Burada internetten alışveriş yapıyorsanız kullanıcı yorumları işinize yarayacaktır. Bununla birlikte marka güvenilirliğine de dikkat ederek seçim yapabilirsiniz. Viyana’da en çok tercih edilen ürünlerin üreticileri Safe2home, Abus, Olympia, Lupus ve Yale marka ürünlerden oluşmaktadır.
Aşağı Avusturya, ülkenin hem ekonomik hem de nüfus anlamında en gelişmiş bölgelerinden biridir. Genel olarak tehlike düzeyi yüksek bir bölge olmamasına rağmen çok sayıda insanın yaşaması ile birlikte güvenlik önlemleri gerekli hale gelmektedir. Tercihler bakımından ise çok sayıda olanak mevcuttur. Kişiler ev, işyeri, mobil ev, apartman ya da karavan gibi yerlerin hepsine uygun olacak ürünlere kolayca ulaşabilirler. Bauhaus ve IKEA gibi satış mağazalarından ürünlerin satın alınması mümkün olmakla birlikte en uygun fiyatlara online alışveriş ile ulaşılmaktadır. Amazon gibi e-ticaret şirketlerinin Aşağı Avusturya için kargo seçenekleri kontrol edilerek sipariş verilebilir. Son olarak Aşağı Avusturya için bir güvenlik sistemi arıyorsanız eviniz veya işyeriniz için gerekli olan ürünleri araştırma yaparak satın almanızı tavsiye ederiz. Ayrıca satın aldığınız ürünle denemelerinizi gerçekleştirip eğer memnun kalmazsanız iade hakkınızı da kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra kurulum için işini bilen kişilerle ve hak edilen fiyat doğrultusunda çalışmak önemlidir. Eğer kurulumu kendiniz yapacaksanız kullanım kılavuzlarını mutlaka okuyun.